lördag 24 oktober 2015

123 SCHTUNKIgår var Stora O och jag på Dergårdsteatern i Lerum och såg den för oss tidigare okända teatergruppen 123 Schtunk som tog sig an Wilhelm Mobergs roman Rid i natt efter publiksuccén Raskens - Vi går åt vilket håll vi vill.

123 Schtunk är teatergrupp bestående av de tre clownerna Josefine Andersson, Lasse Beischer och Dick Karlsson. (Thomas Påhlsson, den fjärde gruppmedlemnen, var i den här föreställningen utedd till ljus- och ljudtekniker samt hade fått den svåra uppgiften att se till att de tre clownerna någorlunda höll sig till manus.)

Rid i natt hade premiär i juli och kommer under hösten och våren nästa år att spelas på en omfattande turné i Sverige och Finland. Clowngruppen har tidigare framfört sina oefterhärmliga versioner av klassiker som t ex Shakespeares Hamlet, Romeo & Julia, King Lear, Richard lll och Strindbergs Hemsöborna. Shakespeare - Den absoluta sanningen har dessutom visats som Veckans föreställning i SVT.

Jag får tillstå att jag inte direkt hade några större förväntningar på en föreställning med tre clowner, för clowner har jag alltid tyckt vara urtöntiga. Men eftersom våra vänner talade så varmt för 123 Schtunk (och för övrigt tog oss med till Dergårdsteatern igår), efter att ha skrattat oss igenom föreställningen fylld av improvisationer och interaktion med publiken och genom dessa skickliga clowner fått möta Ragnar Svedje, Mor Sigga, Botilla Stånge, Jon Stånge, tjuven Ygge och en korp fick jag ändra min negativa inställning till clowneri. Med endast tre lådor och ett bakgrundsdraperi som scendekor visade clownerna med fantastiskt kroppsspråk vilka duktiga skådespelare, musiker och sångare de är. Under kvällen fick vi prov på obegränsad kärlek, sorg, civilkurage, mod och, som sagt, massor av skratt.

Efter de fasansfulla hatmorden på skolan i Trollhättan i torsdags var det svårt att tro att man skulle kunna skratta överhuvudtaget. Föreställningen avslutades dock med en sång där orden "Varför gjorde vi inget" återkom flera gånger. Då skrattade ingen.En snutt ur Hemsöborna bjuder 123 Schtunk på här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar