tisdag 13 oktober 2015

DA CAPO-KÖREN

Da Capo-kören

I helgen som gick var Stora O och jag i Töreboda och lyssnade på DaCapo-kören som framförde sånger med kärlekstema på Törebodateatern. Vi bjöds på en imponerande blandning av kärlekslåtar och visor från 1500-talet till nutid. Som första nummer sjöng kören Den stora kärleken och för att belysa variationen i repertoaren kan nämnas Evert Taubes Min älskling du är som en ros och Så skimrande var aldrig havet, Elvis Presleys Love me tender (då publiken sjöng med i refrängen) och Can´t help falling in love with you, Benny Anderssons Älska mig för den jag är och My love - My life, Björn Skifs Håll mitt hjärta och Robban Brobergs Låt mig värma din frusna själ. Innan pausen, då det bjöds på cider och choklad, fick vi också njuta av godbitar som Only you, Nocturne, Greensleeves samt ett Medley.

Da Capo-kören in action (H showar)

Andra "halvlek", som föreställningen efter paus skämtsamt kallades, fortsatte med Kärlekens tid, Kärleksvals, Chanson D´amour, What the world needs now, Felings, Utan dig, Sången han sjöng var min egen, Den vackraste visan om kärleken, Vara vänner (allsång), Side by side, That´s what friends are for och som avslutning Musik skall byggas utav glädje.

Da Capo-kören, under ledning av körledaren och pianisten Ingmar Gustafsson, fick rungande och välförtjänta applåder för det fantastiskt fina framförandet som var njutning för både öron och ögon. Sammanfattningsvis innehöll repertoaren välkända visor av bl a Evert Taube, Benny Andersson, Olle Adolfson och Lille Bror Söderlundh men också folkvisor och sånger från olika filmer och musikaler, som alla i publiken verkade uppskatta.

Ingmar Gustafsson, 84 år, som lett kören sedan starten 1973, gjorde i söndags sitt näst sista framträdande. Han slutar som körledare i Da Capo-kören efter julkonserten i Töreboda kyrka den 17 september.

Körledare Ingmar Gustafsson

Efter föreställningen lyckades vi till slut att ta oss ut från skolområdet intill teatern, där vi hade parkerat. Alla vägar ut därifrån tycktes stängda. Under tiden vi snurrade runt i mörkret fick vi av våra före detta grannar på Tjörn, B och K, lära oss att i detta område fanns byggnader koncentrerade som representerade hela Törebodas skolhistoria.

Slutligen hamnade vi hemma hos I och H, dit vi alla fyra var bjudna och där vi tillbringade en trivsam kväll. Här skulle jag egentligen ha avslutat detta inlägg, men efter alla intryck från Törebodabesöket var jag trött och sängen lockade.

I morse (nu är det tisdag) bestämde jag mig för att baka och receptet jag fick tag i hade passande nog namnet Sångarmackan och är tillägnat alla körsångare, visserligen ursprungligen i Skinnskatteberg men den duger säkert åt Da Capo-kören också. (Brödet skall fyllas med en liten burk keso, 200 g rökt skinka, en bunt gräslök, sex salladsblad, tre tomater, smör och senap.) Håll tillgodo, hoppas att det skall smaka bra!

Sångarmackan en härlig, saftig smörgås för hungriga sångare.
(Dagens bak)

Recept

3 dl kokande vatten, hälls över
50 g smör eller margarin, tillsätt
2 dl grahamsmjöl, häll i
2 dl kallt vatten
50 g jäst
2 tsk salt
9 dl vetemjöl (plus ytterligare 1 - 2 dl som tillsätts senare)

Arbeta degen så att den blir riktigt smidig. Häll i så mycket av det resterande vetemjölet att degen släpper från bunken. Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa i bunken i 30 minuter. Ta därefter upp degen på bakbordet och knåda den jämn. Dela i 16 bitar och forma varje del till en liten längd. Jäs bröden på plåten (smord eller täckt med bakplåtspapper) i 30 minuter. Grädda i ugn, 250 grader ca 10 minuter. Pensla bröden med vatten när de kommer ur ugnen för att de skall få en blank yta. Låt svalna på bakgaller under bakduk

Smaklig måltid!


Tusen tack till I, H, B och K för trevligt umgänge, tack Da Capo-kören och tack än en gång till B som jag fått receptet av.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar