tisdag 10 juni 2014

THE WHITE HORSEThe White Horse

Jag håller på och läser Steglitsan av den amerikanska författaren Donna Tart. Handlingen utspelar sig till större delen i New York, där jag tillbringat en tid i min ungdom (slutet 50-/början 60-talet) och rätt som det är dyker bekanta platser och ställen upp. Till exempel den välkända baren The White Horse i Greenwhich Village, där författare och artister har hållit till sedan 50- och 60-talen.

Baren öppnade redan 1880 och var då mest ett tillhåll för hamnarbetare men är numera känd som ett litterärt centrum. Från början av 50-talet besöktes baren av kändisar som Dylan Thomas, James Baldwin, The Clancy Brothers, Bob Dylan, Richard Farina, Michael Harrington, Jane Jacobs, Seymour Krim, Norman Mailer, Jim Morrison, Hunter S Thompson, Mary Travers and Jack Kerouac.

The White Horse var också samlingsplats för arbetarklass och socialister. Idén till veckotidningen The Village Voice kläcktes här och, eftersom tidningens kontor kom att ligga endast några kvarter från baren, diskuterades mycket av tidningens innehåll på The White Horse framöver. The Village Voice är en amerikansk tidning som fokuserar på det som händer i New York. Tidningen grundades 1955 av Dan Wolf, Ed Faucher och Norman Mailer. The Village Voice, (som numera kallas The Voice) var den första och är idag den största alternativa nyhetstidningen i USA.

Inget av detta kände jag till när jag besökte The White Horse tillsammans med två ungdomsvänner men någon hade tydligen rekommenderat stället, som numera har blivit en turistattraktion. Jag minns att lokalen var mörk och, som jag tyckte, dyster och att vi beställde Whiskey Sour, vilket vi nog tyckte var lite tufft.4 kommentarer:

 1. Coolt. Tänk om Kerouac var där när du var där :)

  SvaraRadera
 2. Ja, det hade varit något men jag hade säkert inte känt igen honom ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och just därför är det möjligt att han faktiskt var där!

   Radera
 3. Man kann nicht so genau wissen!

  SvaraRadera