söndag 29 juni 2014

PÅ VIFT I MALMÖ

E i Bistron på SJ:s snabbtåg till Malmö.

Igår reste E och jag till Malmö för att hälsa på J och se hur hon bor i sin nya lägenhet. Eftersom alla har fullt upp för det mesta är det inte ofta vi har tillfälle att träffas alla tre på en gång men nu blev det äntligen av.

Efter att jag hade stigit upp redan klockan fem på morgonen, blivit skjutsad till Alingsås av Stora O och därefter åkt pendeltåg till Göteborg påbörjade E och jag vår dagstur till Malmö. Lite sömniga var vi båda två efter en så tidig start på dagen men efter att ha ätit en andra frukost i Bistron piggnade vi till.

Medan vi väntade på att J skulle dyka upp vid ankomsten till Malmö noterade vi att alla bussar vi såg, gula eller gröna, hade miljövänlig drift. De gröna som kallades superbussar var alldeles nya. Om du är intresserad kan du läsa mer om dem här. Bra Malmö! Så kom hon då, J, och vi åkte med en av de nya gröna superbussarna hem till hennes nya, centralt belägna, bostad, där vi gick husesyn och lämnade kvar överflödigt bagage. Därefter tog vi en promenad genom intilliggande Folkets Park, som verkligen gjorde skäl för namnet då där fanns sysselsättning för människor i alla åldrar. Där såg vi också ett terrarium med bl a papegojor, sköldpaddor och minikängurur. Kängurur var det vi minst av allt hade förväntat oss att få se eftersom det inte var en djurpark.

Hoppas du kan se den lilla ungen som tittar fram ur mammans pung.

Stadsvandringen gick vidare och här ser ni prinsessorna på vift.


Det vimlade fullkomligt av människor av olika nationaliteter på gator och torg och det råder ingen tvekan om att Malmö är en mångkulturell stad. På ett torg där det såldes frukt, grönsaker och blommor var trängseln så stor att vi fick kryssa för att ta oss fram. Det kändes som att vi var utomlands. På en bro turades olika grupper om att dansa och på en gata svängde sambarytmerna från den här gruppen och lätt- och fantasifullt klädda damer dansade till musiken, Bra uppvärmning inför fotbollsmatchen Brasilien - Chile senare på kvällen.

Dans till sambarytmer.

Efter ett par timmars stadsvandring smakade det jättegott med glass, som vi mumsade i oss på en trappa vid vattnet. Skönt med en stunds vila och läskande glass.

J, E och Rönneholms glass.

Därefter åkte vi en guidad rundtur med en pråmliknande båt som påminde starkt om Paddanbåtarna i Göteborg. Medan vi passerade under 20 broar fick vi oss en hel del till livs om sevärdheterna i Malmö, bl a dessa:

Malmö högskola/bibliotek

Skyskrapan Turning Torso


Regnbågsfärgad skulptur av Stockholmskonstnären Matti Kallioinen
Spectral Self Container.

Tiden går fort när man har trevligt och det är mycket att uppleva. Innan vi åkte tillbaka för att hämta våra pinaler i J:s lägenhet åt vi en försenad lunch på en Thairestaurang invid grönsakstorget som vi tidigare hade passerat. Eftersom det vore olikt mig att hoppa över matupplevelser i mina inlägg, så kommer här några bilder:

E hugger in på de friterade räkorna serverade i en båt.

Själv åt jag ankbröst upplagda i ett ankliknande fat.

J såg ut att njuta av sin vegetariska rätt trots att den
 var upplagd i en "vanlig" rostfri rechaud utan värmeljus.

Tack J för att du visade oss runt och gjorde att vi kände oss välkomna till Malmö. Jag kommer med glädje att minnas den här dagen tillsammans med mina två prinsessor så länge jag har minnet i behåll. Tack också Ebba för att du ville följa med på resan. Jag har fått blodad tand, så nu får ni se upp!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar