söndag 25 maj 2014

AUTOGRAFER FRÅN 50-TALET


Det är rent otroligt så mycket som finns sparat i det här huset. Till exempel detta gamla autografblock från mitten av 1950-talet. Här bjuder jag på några autografer med förklaring till eventuella yngre läsare.

Cacka Israelsson 1929-2013

Friidrottare, sångare, kompositör och sångtextförfattare, känd för bl a Gamle Svarten, som du kan lyssna på här.

Sten Engborg 1915-1997

Skådespelare känd för sina roller i filmerna Raskens och Polisen som vägrade ge upp.

"Snöret" Molin, trummis

Lasse Dahlquist, 1910-1979

Kompositör, schlagersångare och skådespelare. Sitt genombrott som sångare fick LD med Jolly Bob från Aberdeen 1938 och Evert Taube-priset fick han 1977. (Att autografen är Lasse Dahlquists tror jag ganska bestämt men är inte till 100 procent säker.)

Dessa och flera autografer fick jag när jag var 14-15 år. När jag ser dem idag minns jag att jag vid den tiden beundrade Cacka Israelsson för att han var så snygg men också för hans sång och gitarrspel. "Snöret" Molin har jag ofta hört spela på "Kul i backen" på Hisingen i Göteborg. Att inte känna igen Lasse Dahlquist är ju nästan omöjligt. Han tycks dock inte ha tillhört mina storfavoriter eftersom jag inte minns hans framträdande. Sten Engborg har jag inget minne av alls men tar med hans autograf eftersom den är personlig. Samtliga ovanstående namnteckningar har jag förmodligen fått på "Kul i backen".

2 kommentarer:

  1. Underbart!

    Lasse Dahlqvist är ju stort, men utan att ha hört talas om "Snöret" Molin tidigare så låter han grym

    SvaraRadera
  2. "Snöret" Molin hade en speciell stil när han spelade. Jag har bl a en autograf från en IFK:are (Gbg) också. Svårt att tyda namnteckningen. Du får titta när du kommer hit nästa gång.

    SvaraRadera