fredag 7 mars 2014

SKOLAVSLUTNING

Skolavslutning 1948 (Karl Johansskolan, Göteborg)

Det är långtifrån dags för skolavslutning men igår hörde jag en äldre dam berätta på radion hur hon hade ställt sina, i god tid inhandlade, examensskor under sängen och tog fram dem då och då och njöt när hon tänkte på hur fin hon skulle vara när hon gick iväg i dem till sin första skolavslutning.

Då började jag fundera på hurdana skor jag hade på min första examen men minnet var blankt på den punkten. Däremot minns jag att jag tjatade på min mamma tills hon satte på sig ett par vinröda högklackade skor i ödleskinn, som jag tyckte var så fina. Dessutom att jag, som hade självlockigt hår, ändå absolut ville bli lockad med locktång den stora dagen till ära. Locktång på den tiden såg ut som en sax fast utan vassa eggar förstås. Tången värmdes upp på spisen och, för att inte håret skulle brännas, testade man på tidningspapper några gånger innan själva friseringen påbörjades.

Resultatet kan ni se av bilden. Den bestämda unga damen till vänster om killen med skolmössa det är jag. Klänningen av citrongult tyg med broderade klöverblad hade min snälla mamma sytt. Stackars mamma, enveten dotter, röda ödleskor och hårkrusning - vad gör man inte för sina barn?

Locktång, självfallet!2 kommentarer:

  1. Du blev väldigt fin i alla fall. Och lik Einar!

    SvaraRadera
  2. Tack, det var snällt sagt. Jag tycker att jag ser sur ut men det hoppas jag att jag inte var.

    SvaraRadera