tisdag 25 mars 2014

TIDIG MOROTSSKÖRD

Idag grävde jag färdigt grönsakslandet och rensade det från ogräs. Då upptäckte jag till min förvåning morötter som hade övervintrat. Fina var de också, inte mjuka och halvruttna som man skulle kunna tro efter att de hade tillbringat vintern ute. Morötter skall ju skördas undan för undan på sommaren och resten i september - oktober. Att vi hade tagit upp alla morötterna i höstas trodde jag alldeles bestämt men det var tydligen fel. Jag drog mig till minnes att jag hört att man kan förvara morötter i jorden utomhus (stuka?) eller förvara dem i en låda där man varvar morötterna med fuktig sand. Om man förvarar dem i landet skall man gräva ner dem så att de inte skadas av frosten. Vintern som gått har ju varit ovanligt mild och det är säkert därför som våra morötter har klarat sig så bra utomhus.

Medan jag grävde och rensade funderade jag på både det ena och det andra. Till exempel på vad jag höll på med. Vårbruk, vilket vackert ord. Bruka jord är nog detsamma som att odla jord. Vårbruk = att göra jorden brukbar på våren. Viktig uppgift faktiskt. Solen sken och Stora O rensade runt "fötterna" på sparrisen och björnbärs- och blåbärsbuskarna och gjorde ärtlandet klart. Mysigt att vara två när man förbereder för vårsådd. Undrar just om vi skulle fortsätta med odlandet om någon av oss skulle dö. Kanske, kanske inte. Jag sa´ inget om den sista funderingen, för jag ville inte förstöra den fina stunden med ledsamma tankar. Istället frågade jag Stora O om han grunnade på något medan han jobbade. "Jajamensan, det fladdrar hela tiden" fick jag till svar. "Något du kan dela med dig av?" Det visade sig att han bland annat tänkte på mat. "Skall vi fira våffeldagen med våfflor efter ärtsoppan vid lunchtid eller till eftermiddagens trekaffe?"

Våfflorna åt vi till trekaffet. I Radio Skaraborg ombads vi på FB tala om vad vi tyckte om att äta till våfflorna. Svaret kommer här på bloggen istället - idag åt vi lingon- och blåbärssylt till dem. Jag provade dessutom hemmagjord pesto och Philadelphiaost. Ingen grädde!

2 kommentarer:

 1. Finaste Ulla
  Nu spirar löken.
  Våren anas i solens värme och godsakerna på tallriken.
  Förväntan, ny planer, tankar och ideer <3
  KRAMAR och varma hälsningar!
  Ewa

  SvaraRadera
 2. Tack för hälsningen. Solen gör underverk, förväntan i luften. Idag såg jag två citronfjärilar. Hoppas att vi kan träffas snart. Hälsa CO och kramar tillbaka. Ulla

  SvaraRadera