lördag 7 september 2013

FÖRNÖJSAMHET


I förrgår var vi på 80-årskalas. Vid bordet var medelåldern hög och, som oftast nu för tiden, kom våra skröpligheter på tal. En kvinna stack däremot ut där hon satt rosig om kinderna, nyfriserad, med välvårdade naglar och glädje i blicken. Hon hade inte mycket att tillägga i diskussionen, inflikade bara försiktigt att lite känning i benen hade hon emellanåt, kanske mest för att inte avvika för mycket från oss övriga. Denna "nyponros" visade sig vara 92 år gammal. Vi baxnade, för alla trodde att hon inte var en dag över 70.

Jag hade svårt att smälta att kvinnan var så gammal och var tvungen att fråga henne hur hon hade burit sig åt för att kunna hålla sig så vital och ungdomlig  trots den höga åldern. Hon tänkte efter en stund och sa´ sedan: Jag har varit nöjd med mitt liv.

På hemvägen tänkte jag på vad 92-åringen hade sagt. Att vara nöjd med tillvaron måste ju självklart vara bra för alla och envar, men innebär att vara nöjd att man inte har ambitioner? Är anledningen till att sätta upp mål att sträva efter att man är missnöjd med sin nuvarande situation? Är det bättre att vara nöjd och inte ha några större ambitioner än att vara ambitiös och inte vara nöjd? Å andra sidan utesluter ju inte det ena det andra, för att uppnå ett mål är ju en tillfredsställelse.

Som ni ser satte denna vitala 92-åring igång funderingar hos mig och jag kom fram till att det är viktigt att vara nöjd oavsett om man har ambitioner eller ej. Missunnsam skall man däremot inte vara, för då blir man förgrämd och förgrämdhet är en energitjuv.

Själv är jag nöjd med och tacksam för mitt liv och för närvarande är ambitionen (eller förhoppningen snarare) att bli minst lika gammal som "nyponrosdamen". Detta förutsatt att jag får vara frisk förstås. Nöjd är jag också över att ha kommit fram till att jag får duga som jag är*, en rättighet jag har lagt mig till med på äldre da´r.

Läs gärna artikeln Förnöjsamhet gör oss äldre av Barbro Beck-Friis, professor i geriatrik, som, vilket framgår av titeln, stöder 92-åringens teori.




* Brasklapp: Utrymme finns för smärre justeringar. Än så länge är jag flexibel.

4 kommentarer:

  1. Är det så tror du att det yttre påverkar känslan av förnöjsamheten? Utsida och insida ska vara välskötta båda?

    SvaraRadera
  2. Din artikel kommer mig osökt att tänka på ett intressant radioprogram som jag hörde. Det handlade om skillnaden mellan självkänsla och självförtroende. Mycket spännande som vi får diskutera någon gång.

    SvaraRadera
  3. Det ser jag fram mot. Tills dess får du ha det bra.

    SvaraRadera