lördag 2 september 2017

VÄTTERN RUNT


Vi har just kommit hem efter en trevlig resa runt Vättern. Att Stora O aldrig hade varit i Vadstena och jag inte i Askersund var anledningen till att vi kom oss iväg. Från Eriksberg gick resan via Tidaholm, Hjo och Karlsborg, där vi stannade till för en förmiddagsfika vid hamninloppet. När vi närmade oss Askersund stannade vi till vid Olshammars herrgård, som varit Werner von Heidenstams barndomshem.


Olshammars herrgård

Alldeles intill Olshammars herrgård låg Birgittakyrkan, som uppfördes av Erik Hand och stod klar 1620. Enligt legenden lär det ha funnits en Birgittakyrka tidigare, som den heliga Birgitta hade låtit bygga när hon bodde på Olshammar.


Birgittakyrkan

Framme i Askersund konstaterade vi att turistsäsongen i det närmaste var över, för alla de små bodarna nere vid hamnen var igenslagna. För vår del gjorde detta inget. Vi tyckte snarare att det var skönt att det inte var så mycket folk när vi spatserade längs hamnen ut mot Borgmästarholmen. För att komma ut på holmen fick vi gå över en jättelång brygga med båtar förankrade på båda sidor. Borgmästarholmen var stadens friluftspark med dansbana, badplats, ramp för vad vi trodde vattenskidåkning, grillplats, spel och lekar av olika slag, matställe m m. Där fanns också trädtält som man kunde hyra och övernatta i!


Trädtält på Borgmästarholmen

Eftermiddagen tillbringade vi med att ströva omkring i den gamla stadskärnan med trähus och kullerstensgator. Askersunds landskyrka gick inte att missa. Heidenstam kallade den för Landsbygdens Riddarholmskyrka och man kan ju förstå varför.Askersunds landskyrka

Bortsett från trädtälten på Borgmästarholmen hade jag aldrig tidigare sett en amfibiebil, men en sådan fick vi se i hamnen. Inte heller hade vi stött på ett "utbytesbibliotek" förlagt till en gammal telefonkiosk, där man både kunde lämna utlästa böcker och ta med sig av böckerna som fanns där. Trevligt sätt att utnyttja en gammal sevärdhet på. Amfibiebil i Askersundshamn

Bokbytarbibliotek i gammal telefonkiosk


Askersund var verkligen en trevlig stad med vänliga människor, vilket stämde väl överens med den bild vi fått genom en god vän som var uppvuxen där. Henne tänkte vi mycket på medan vi strosade runt.

Efter Askersund ställde vi kosan mot Motala, där vi övernattade. Meningen var att vi på väg dit skulle besöka Medevi Brunn, men eftersom vi hade läst att turistsäsongens brunnsmusik hade upphört och vi dessutom var trötta, körde vi direkt till Motala. Efter att ha checkat in på hotellet och vilat en stund, tog vi en kvällspromenad via en vacker park ner till hamnen sina bryggor, båtar och matställen. Därefter fick det vara nog för dag ett. Jag löste korsord innan jag somnade och Stora O såg på fotboll.

Efter frukost och utcheckning gav vi oss iväg till Vadstena, som var första resmålet på agendan för dag två. Det visade sig att vi hade ungefär två timmar att slå ihjäl innan Klosterkyrkan och Vadstena Slott, som vi skulle besöka, öppnade. Det gjorde vi genom att titta på samlingsutställningen inför en kommande konstutställning som fanns i turistcentrumet. Här kommer några bilder därifrån. Stora O fick syn på något som kallades Linnés Plugghäst, som han blev inspirerad av och funderar på att snickra. Byggbeskrivning fick han med sig

.
Linnés Plugghäst

Hoppla!

Ett av alstren i samlingsutställningenHär skulle jag ha kunnat ta med många fler konstverk men då blir jag aldrig klar med detta inlägg. Efter turistbyrån gick vi längs en bilfri kullerstensgata med små butiker på båda sidor. Givetvis fanns här också Vadstenaspetsar till salu.

När vi hade fikat på Gamla Konditori vid slutet av gågatan var det dags att bege oss till Vadstena slott, där sommarens skulpturutställning pågick. Här följer några fotografier från slottet och utställningen.


Vadstena slott

Vadstena slott med vallgrav

Vadstena slott, innergården


2017 ÅRS SOMMARUTSTÄLLNING
Stina Opitz, Carl Milles, Gottfrid Larsson

Nu får jag svårt att begränsa mig när det gäller bildurval men så här får det bli!

Guds hand,, Carl Milles

Systrarna, Carl Milles

I drömmar, Gottfrid Larsson

Vid brunnen, Gottfrid Larsson

Rum för resande, Stina Opitz
(Med tanke på stridsflygplanen som ingick i installationen 
tycker jag att Huvudlöst hade varit en passande titel)

Alla vi som falla, Stina Opitz

The curator, Stina Opitz

Herrar Milles och Larsson får ursäkta men mitt hjärta klappade mest för Stina Opitz verk, som var spännande, tankeväckande och oförutsägbara. Största behållningen av besöket på slottet var för vår del absolut skulpturutställningen.

Nu följde en strandpromenad längs Vättern till Klosterkyrkan, som ursprungligen byggdes enligt heliga Birgittas instruktioner och invigdes 1430. Hela klosterområdet finns mycket att orda om men det ger jag mig inte in på. Någa bilder från klosterkyrkan kommer dock här:

Vadstena klosterkyrka

Den heliga Birgita

Altartavla från heliga Birgittas tid


Interiör Klosterkyrkan


Vid tretiden på eftermiddagen tyckte vi att det var dags att komma oss ut i naturen och vi gav oss av på en vådlig färd längs en lång, slingrig och jättesmal väg, som slutligen tog oss till Tåkerns Naturum, en riktigt häftig och intressant inredd byggnad vid fågelsjön Tåkern.


Tåkerns Naturum

Naturum, interiör

Stora O skådar fågel.


Vid det här laget började hungern göra sig gällande, men innan det var dags att äta åkte vi till Rök och tittade på den omtalade, första runstenen i Sverige. Den hade ingen av oss sett tidigare, så det var verkligen på tiden.


Rökstenen vid kyrkan i Rök

Stora O vid Rökstenen


I Ödeshög stillade vi våra hungerkänslor. Därefter hade vi tänkt att besöka Ellen Keys Strand men, eftersom där också var stängt för säsongen (bortsett från förbokade sällskap) och vi, med ålderns rätt, var ganska möra vid det här laget, kastade vi oss ut på E4:an och körde direkt hem till Eriksberg via Jönköping och Ulricehamn. Vi är nöjda med vår utflykt och tycker att vi fått se och uppleva mycket på dessa två dagar.
2 kommentarer:

  1. Förstår att du gillade Stina Opitz grejor bäst. Grymt coola.

    SvaraRadera
  2. Ja, otroligt häftig upplevelse. Hoppas kunna se mer av henne framöver.

    SvaraRadera