fredag 30 januari 2015

TEKNIKENS UNDER


Häromdagen besökte I och jag Kulturhuset i Herrljunga, där pedagoger från Science Center Navet i Borås bl a demonstrerade hur en 3D-skrivare fungerar. Inte för att vi trodde att vi skulle få någon användning för en dylik men vi var nyfikna på denna, för oss, nya teknik.

Vi var de enda besökarna precis när de öppnade och det kändes lite fånigt att som noviser kliva in i "experimentverkstaden", men vi mottogs med öppna armar och våra frågor besvarades vänligt och utförligt. Hur 3D-skrivaren fungerade fick vi reda på. En vinda med en tunn slang med plast i var fastsatt på baksidan av skrivaren, varifrån slangen matades in i skrivaren ovanifrån. Plasten mjuknade i 200-gradig värme och utskriften skedde genom dataöverföring av en skiss som gjorts i ett speciellt ritprogram. När vi var där tillverkades ett fodral till en mobiltelefon. Andra saker som hade producerats var pizzaskärare, några dekorativa löv och reklamknappar. Man fick ha tålamod vid tillverkningen, för fodralet till mobiltelefonen tog sex timmar att åstadkomma. Det var intressant att se skrivaren i bruk och vi fick reda på att på annat håll experimenterades med keramiskt material, bl a vid tillverkning av tänder.

Utöver 3D-skrivaren fanns flera andra experimentstationer, där man bl a kunde testa att göra film via en IPad, spela musik genom att trycka på frukter kopplade till pilarna på ett datortangentbord och kolla hur ljud påverkades av ljusstyrka. Detta demonstrerades också för oss men då, åtminstone jag, mest var intresserad av 3D-skrivaren, kan jag mycket väl ha missuppfattat något.

Navet har som målsättning att "vara med och utveckla Sjuhärad till en attraktiv och konkurrenskraftig region med hög utbildningsnivå samt en befolkning med stort intresse för teknik, naturvetenskap och matematik ........... och skall arbeta för att utveckla samarbetet mellan skola och näringsliv". Navet besöker nu flera orter, bl a Herrljunga, där besökarna i huvudsak är skolklasser och lärargrupper.

Alldeles innan vi skulle gå kom några småkillar, rödkindade efter att ha störtat till Kulturhuset direkt efter skolans slut, för att se hur det gick med tillverkningen i 3D-skrivaren. De hade varit där med sin skolklass dagen innan och var helt begeistrade. Roligt och rörande att se deras intresse. När vi tackade för oss, önskades vi välkomna till Borås. Och det får nog bli en utflykt till Navet, som blivit Sveriges största turistmål 2014. Dessutom kom Navet på andraplats bland Sveriges alla science center i Skolverkets årliga kvalitetsmätning. På första plats kom Teknikens Hus i Luleå.

Tack I för att du lockade med mig på denna utflykt i teknikens värld. Visst kände vi till att denna speciella skrivare fanns, men det var ju roligt att få se en i verkligheten också. Den här tekniken  kommer med all säkerhet att utvecklas alldeles enormt i framtiden och även om I och jag med största sannolikhet inte kommer att skaffa oss en 3D-skrivare för eget bruk, så är införskaffandet av pennan som skriver på höjden inte helt otänkbart.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar