fredag 11 juli 2014

ÄNDRAT PROGRAM

Gästhamnen vid Lilla Bommen

Igår hade min vän G och jag stämt träff på Centralstationen i Göteborg. Vi skulle gå på Liseberg, där jag inte har varit de senaste tio åren. Redan på väg undrade jag hur vi skulle orka med en dag i stora staden i rådande värme. Dagen innan hade det varit 31 grader och igår var det lika varmt.

Det första vi gjorde var att inhandla två små batteridrivna handfläktar till det överkomliga priset av tio kronor styck plus kostnad för batterierna på Clas Ohlsons. Clas Ohlson, vilken start på dagen! När vi ändå var i den delen av Nordstan som vetter mot hamnen beslöt vi oss för att äta lunch på barken Viking. Det visade sig att serveringen numera öppnade först på eftermiddagen, varför vi istället åt en god Ceasarsallad på en servering vid kajen mitt emot Operahuset, där vi hade uppsikt över de stora lyxfritidsbåtarna som låg i gästhamnen.

Så var det dags för Liseberg. Kanske skulle vi slinka in på PACS på Avenyn först? Fast, det blev varken det ena eller det andra för vi orkade inte i värmen utan gick istället till Trädgårdsföreningen, dit vi anlände precis i tid för en guidad visning av rosariet. Förutom guiden var vi bara tre som vandrade med och lyssnade på mycket intressant om olika rosor, deras ursprung, härdighet och hur man skulle sköta dem.

Clair Renaissance

Från Den sjunkna trädgården
Nina Thalinson och Gerth Wingårdh

Mycket fängslande fann vi Den sjunkna trädgården vara, en skapelse inspirerad av hundraårig engelsk trädgårdskonst och av Ostindiska kompaniets förlista laster. Bilden visar en vattenvägg klädd med porslinsskärvor bärgade från fartyget Götheborg, som sjönk i Göteborgs hamninlopp 1745. Vatten rann utmed väggen och ovanför blommade rosor, clematis och perenner.

Eftersom vi var en liten grupp var det lätt att ställa och få svar på frågor och vi passade givetvis på att ta reda på så mycket som möjligt. Många rosor hade redan blommat över, för de, liksom andra växter, hade en tidig start i år, så nästa år får vi vara ute i god tid.

När visningen var över fikade vi på Rosenkaféet. Det var skönt att sätta sig under skuggande parasoller och dricka grönt te, mitt smaksatt med champagne och G:s med rabarber och jordgubbar. Utsökt gott! Vad vi åt till tänker jag inte tala om.

Rosenkaféet, Trädgårdsföreningen

Redan klockan fyra på eftermiddagen åkte vi hem, G med buss till Kungälv och jag med tåg till Herrljunga, glada och nöjda med dagen, trots att den inte blev som vi ursprungligen hade tänkt oss och att vi gnällde över värmen. Tur var att vi inte rantade iväg till PACS på Avenyn, för när jag kom hem såg jag att deras affärer numera är belägna på Engelbrektsgatan och Haga Nygata. PACS är Fairtradebutiker, som gynnar kvinnor och barn i Indien och Pakistan. De har också en e-butik. Läs mer om PACS här.

Ros som passar två glada pensionärer.

2 kommentarer:

  1. Vad du är djärv som vågar dig ut i folksamlingar när det är så varmt. Jag håller mig helst hemma eller ligger i badet. Idag skall jag se om jag klarar att se träbåtsfestivalen i Skärhamn. Jag är tveksam. Må gott.

    SvaraRadera
  2. Hej MBY! Träbåtsfestivalen klarar du alldeles säkert. Det är inte lika varmt idag, så det går säkert bra. Hälsa alla jag känner! Kram

    SvaraRadera