måndag 28 april 2014

MER KONST I PÅSK

Påskdagen på Tjörn var intensiv, för vi hade bestämt oss för att både besöka Gunilla och Karin Elmlund, som ställde ut i Bleket, och därefter Akvarellmuseet i Skärhamn. Galleriet i Bleket öppnade klockan 13 och inte klockan 11 som vi trodde men eftersom vi inte är på Tjörn så ofta och gärna ville hälsa på familjen Elmlund knackade vi på ändå och fick titta på konstverken. Vi hann också med att prata en stund och fika innan vi skyndade iväg till Akvarellmuseet, där vi såg utställningen FLYENDE HAMLET. I HUVUDET PÅ OLLI LYYTIKÄINEN tillsammans med J:s mormor och H.

Målning utan titel av Karin Elmlund

Målning utan titel av Karin Elmlund

Målning utan titel av Karin Elmlund

Att jag den här gången bara har bilder av Karins fantastiska kompositioner och inga från Gunillas verk beror nog delvis på att jag var störd av att ha missuppfattat tiden, pratade för mycket och inte koncentrerade mig på fotograferingen tillräckligt mycket.

Sedan snabbt iväg till Akvarellmuseet och utställningen FLYENDE HAMLET. I HUVUDET PÅ OLLI LYYTIKÄINEN med mer än 300 akvareller och ritningar. Hans artistiska kreativitet påverkades bland annat av popkonst och surrealism och hans konst, som speglar både glädje och sorg, spänner mellan fantasi och verklighet.

Tyvärr var guidningen där inställd på grund av sjukdom just på påskdagen. Jag tyckte att det var svårt att greppa OL:s konst, som var så otroligt varierande på alla sätt, men titeln på utställningen var verkligen träffande - "i huvudet på Olli Lyytikäinen." Det framgick dock tydligt att han hade sinne för humor och att han t ex värderade Hamlet och Walt Disneyfigurer lika högt.

Olli Lyytikäinen dog alldeles för ung, bara 37 år gammal. Varsågod, här kommer några smakprov ur det rika utbudet. (Eftersom det var så många verk som visades kommer jag bara ihåg namnet på några.)Form och innehåll I, 1977


Ankeborgs Museums samlingar 1-3, 1975
Moderna Museet

Flyende Hamlet, 1976

Pojkarna i soffan, 1976 (nederst till höger)


När vi sett oss mätta på konst åt vi en god lunch på Restaurang Vatten.

J och Stora O

H och havsutsikt.

L med samma utsikt.
2 kommentarer:

  1. Karins bilder hade jag velat se!

    SvaraRadera
  2. De var helt fantastiska. Gunillas också. Vi får satsa på nästa år.

    SvaraRadera