söndag 4 augusti 2013

VÄSTANÅ TEATER 
Förra helgen var vi i Värmland och såg Selma Lagerlöfs Nils Holgersson i regi av Leif Stinnerbom. Föreställningen framfördes av Västanå Teater i Berättarladan i Sunne, en enormt stor lada som var helt fullsatt. Koreografi, scenografi, ljussättning, skådespeleri och musik var helt enastående bra. De som spelade vildgäss lyckades se ut som gäss, låta som gäss och ha en vaggande gång som gäss. Handlingen hade tonvikten lagd på miljön, och den från början odräglige Nils Holgersson, som representerade mänskligheten, blev under resan med vildgässen mer och mer ödmjuk och förstående inför djurens svårigheter efter människornas egoistiska framfart i naturen. Gåsen Akka var hans främsta läromästare. Hon sa´ bl a:
 
Om du har lärt dig något gott hos oss, Tummetott, så kanske du inte tycker att människorna bör vara ensamma på jorden. Tänk på att ni har ett stort land och att ni nog kunde ha råd att lämna några nakna skär och några grunda sjöar och sumpiga mossar och några ödefjäll och avlägsna skogar åt oss fattiga djur, där vi finge vara i fred! I all min tid har jag varit jagad och förföljd. Det vore gott att veta, att det funnes en fristad också för en sådan som jag.
 
(Selma Lagerlöf genom Akka från Kebnekaise)
 

På väg mot Berättarladan
 
Vi trodde att det skulle bli kallt framåt kvällen men jackorna vi hade med oss fick vi ingen användning för, för det var varmt både utanför och inne i ladan.
 
I ena ändan av Berättarladan fanns en utställning som visade scenkläder och övrig rekvisita från tidigare års föreställningar och här kommer några bilder därifrån.
 

Scenkläder från Kejsaren av Portugallien (2000)
 

Scenkläder från Hemsöborna (2003)
 

Scenkläder från Gösta Berlings Saga (2011)
 

Scenkläder från Kalevala (2009)
 

I entrén till utställningen såldes bl a denna för årets föreställning designade Nils Holgerssontröja.

 


 
Final
 
Föreställningen var slut efter 3,5 timmar, inklusive paus då vi åt en god måltid serverad på trätallrikar och med träbestick. I pausen träffade vi ytterligare två vänner från Tjörn, förutom tjörnborna M och M, som lockat med oss till Värmland. Som alltid, när sådana sammanträffanden sker, tänker man: "Världen är allt bra liten".
 
Vi övernattade i Sillegården i Västra Ämtervik, ett sommarpensionat som startades av den kända textilkonstnärinnan Ida Sahlström som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Sillegården ligger alldeles intill sjön Fryken och eftersom kvällen var vacker och omgivningen likaså satt vi ute och pratade till fram på småtimmarna.
 

Frukost i Sillegårdens matsal
 

Stora O med våra vänner M och M vid Sillegården
 
Vi var alla mycket nöjda med vår resa och ser fram mot Västanå Teaters föreställning nästa år.
 


 4 kommentarer:

 1. Jag håller med dig. Detta var en av höjdpunkterna i sommar. Och vi hade mycket att prata om. Tack.

  SvaraRadera
 2. Tack själva för att ni kom med förslaget och tack för trevligt sällskap!

  SvaraRadera
 3. Hej! På tisdag åker jag till Värmland för att se Nils Holgersson. Tar upp traditionen igen att gästa Västanå Teater. Åke var mycket förtjust i deras föreställningar.
  Hoppas att allt är väl med er!!

  SvaraRadera
 4. Du kan vara lycklig som har den fina upplevelsen framför dig. Trevlig resa!

  SvaraRadera