söndag 25 augusti 2013

SKÄRGÅRDSLIV

A, M och J förbereder båtutflykten.
 
Igår tillbringade vi dagen på Tjörn, då vi besökte A, M och J som tog oss med på en härlig båtutflykt till en holme i Stigfjorden, där vi badade, för min del första gången i år i saltvatten. Underbart, trots att det inte var mer än 19,5 grader varmt i vattnet. Vädret var perfekt - sol och lagom varmt och vi blev bjudna på grillad korv och fika med hembakad toscakaka. Gissa om det smakade gott? Resan fram och tillbaka till holmen gjordes med "Lillknuppen", Askeladden, som funnits i vår familj sedan 70-talet. Nostalgitripp alltså.
 
Efter båtutflykten åkte M och jag till Skärhamn där vi såg Alice Neel-utställningen på Nordiska Akvarellmuseet. Den stora teckningsfesten pågick samtidigt och det fullkomligt vimlade av människor, stora och små som deltog i dagens olika aktiviteter. Överallt skapades det. Teckna med akvarell kunde man göra på museets brygga ut mot Bockholmen, prova på att måla med fötterna utanför ingången, på övervåningen fanns tillfälle att teckna porträtt, bl a i storformat med krita eller kol längst ut på en lång pinne och teckna via satellit då man med hjälp av gps som ritverktyg skapade en linjeteckning. Det var några exempel på vad som pågick inom- och utomhus under dagen som bjöd på totalt tio konstnärsledda workshops. Riktigt roligt var att se det stora intresse som visades evenemanget.
 
Här följer några fotografier från amerikanska Alice Neels verk samt några ur museets egen samling av nordiska akvareller.
 
Michael Auder, 1980
Olja på duk

Richard, 1959
Tusch och gouache på papper
 
Lars Lerin, collage akvarell
 

Bild ur familjealbumet 1998
Kati Immonen
 
Därefter tittade vi in på Galleri 31, också i Skärhamn, där det alltid finns mycket fint att se på, bl a följande:

Elisabeth Wahlström, textilkonstnärinna
 

Gertie Larsson, keramiker
 
Som alltid blir jag glad när jag ser Gunilla Elmlunds tavlor. Varsågod, en bukett!
 

 
Under tiden M och jag var i Skärhamn hade Stora O och J slagit sina kloka huvuden ihop och löst korsord och A, som tidigare hade sett utställningarna, hade lagat till god mat som vi avnjöt innan vi körde tillbaka inåt landet.
 
Det var ett underbart ljus på hemresan, solen stod lågt och de ockrafärgade, nyskördade fälten kontrasterade fint till grönskan. Jag älskar augusti då naturen är mogen. Passar bra till två mogna (snudd på övermogna) hemvändare.
 

J och Stora O
 

Skärhamn
 
 
Receptet till den här goda kola-valnöt-äpplekakan som J hade bakat hittar du om du klickar här.
 
 
Tusen tack till A, M och J för en härlig dag på Tjörn!
. 

 
 
 


2 kommentarer:

  1. Det var väldigt trevligt. Tänk att Knuppen går så bra fortfarande.

    SvaraRadera
  2. Still going strong, precis som oss!

    SvaraRadera