måndag 22 juli 2013

HÄRVANS HEMFÄRG


Det här träskåpet med Härvans hemfärger har funnits i affären som gick under namnet "Handelsbolaget" i Skärhamn men som egenligen hette Skärhamns Handels AB. Härvans hemfärger lanserades 1912 av företaget Herdins (senare Herdins Färgverk) i Falun. Herdins startade redan i början av 1700-talet ett färgeri i Falun och i början av 1900-talet startade utvecklingen av Herdins Färgverk, vars allra första produkt, Härvans hemfärg, lanserades 1912.

 
Så här ser skåpet ut inuti. Kvar finns en mängd påsar med "hemfärger" och prover på färgade garner, för det var garner och textilier som färgerna skulle användas till. Tillverkningen påbörjades, som sagt, 1912 och hemfärgningen avstannade förmodligen under 50-talet.
 
På Facebook ser jag att folk lägger ut gamla bilder från Skärhamn och att de som känner igen fotografierna kan känna sig som riktiga skärhamnare. Undrar just om någon skulle känna igen det här skåpet?


5 kommentarer:

 1. Hur har du fått tag i den?

  SvaraRadera
 2. Den fick jag av Raye, Isabells man när de röjde ut på vinden i "Handelsbolaget", som de ägde när jag arbetade i Skärhamn.

  SvaraRadera
 3. Har du provat att använda några av färgpåsarna? Gick det bra?

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Nej, jag har inte använt färgerna, så jag vet inte om de går att använda längre.  Nej, jag har inte använt några av färgerna, så jag vet inte om de fungerar längre.


  SvaraRadera