söndag 20 december 2015

SNÖVITS STUGA

Alphem

I en artikel i GP igår läste jag om Frans Johan Gegerfeldts stuga Alphem i närheten av Floby, Västergötland. F d lantbrevbäraren Gegerfeldt förvandlade den ungefär tre tunnland vildvuxna skogstomten runt sin stuga till en park av sällan skådat slag. Arbetet, som utfördes på fritiden efter att han var klar med sin postrunda, tog 50 år. I den välskötta trädgården (arboretum eller trädsamling) finns ca 200 lövträd, 100 barrträd och massor av buskar, alla noggrant registrerade i en katalog och försedda med en lapp med ett nummer med hänvisning till katalogen.

Frans Josefs arbetsinsats var enorm. Tusentals lass med jord och sten lär han ha transporterat från bl a Mösseberg och sammanlagt 11 skottkärror hann slitas ut. Den 12:e kärran finns bevarad på Alphem, som än idag är ett omtyckt utflyktsmål för mellan 5 000 och 10 000 besökare årligen.

Vid Frans Josefs död 1953 (Hans hustru dog tidigare) köptes Alphem, och drivs numera, av Vilske Hembygds- och fornminnesförening, eftersom inga av parets nio barn var intresserade av att ta över fädernegården som redan på den tiden var ett populärt utflyktsmål.

Vad som inte är allmänt känt är att denna sagolika stuga var förlaga till stugan i Walt Disneys första animerade långfilm, Snövit, som hade premiär 1937. I filmen har Gegerfeldts hus avbildats av den svenskfödde konstnären Gustav Tenggren. Som barn fängslades han av det lilla huset när han tillsammans med sina föräldrar ofta besökte Alphem. I början av 1920-talet emigrerade den Valandsutbildade konstnären till USA, där han sedemera anställdes hos Walt Disney som art director och animationschef och, med inspiration från Frans Josef Gegerfeldts ursprungliga skapelse, fick Snövit och de sju dvärgarna på så sätt ett passande hus.

Frans Josef fick, mycket välförtjänt, Patriotiska sällskapets guldmedalj 1948 för sitt livsverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar