tisdag 17 mars 2015

KONSTRESA VÅREN 2015

Liljevalchs Konsthall

I lördags reste äldste sonen och jag till Stockholm för att besöka Liljevalchs Konsthall och Moderna Museet. Det är snällt av honom att ta mig med och det är minsann inte bara konstupplevelserna jag uppskattar, för det är riktigt lyxigt att få tillbringa en hel dag tillsammans, bara vi två.

Direkt när vi kom fram till Stockholm begav vi oss till Liljevalchs för att se årets vårsalong, trots att den inte hade fått jättefina recensioner. Vi tyckte inte heller att utställningen var i klass med förra årets salong, men här följer några verk som vi tilltalades av:

Ödehuset
Bengt Jahnsson-Wennberg


Klapp..klapp...och fienden blev en vän.
Maj-Britt Niklasson

Flicka 119 cm
Pojke 146 cm
Pojke 138 cm
Yvonne T Larsson

Ghost Cat
Niki Lindroth von Bahr

Ta hand om dig.
Magdalena S-Frey

Min bokhylla 2
Yehonhee Lee

Floating City
Nina Lindgren

Nu var det dags för ett besök på Moderna Museet på Skeppsholmen, dit vi tog oss med Djurgårdsfärjan. Vädret var det bästa tänkbara och vi njöt i fulla drag i solskenet medan vi promenerade till museet för att i första hand få se den efterlängtade retrospektiva utställningen I Have Been to Hell and Back. Louise Bourgeois var banbrytare, speciellt för den feministiska konsten. Själv säger hon "I hela mitt liv som skulptör har jag strävat efter att förvandla kvinnan från objekt till ett aktivt subjekt".

Allra mest känd är Louise Bourgeois för sin spindelskulptur, Maman, som var placerad utanför entrén till museet. LB associerade spindeln, som för henne var ett positivt och intelligent djur som inte visar några känslor och har nerver av stål, med sin mor, som var just sådan till sin läggning.


Här följer bilder från vårt besök på Moderna Museet. Tolkningen av bilderna överlämnar jag till betraktaren, men vill ni läsa mer om denna utställning kan ni göra det i den här recensionen av Magdalena Diurlikowska.


LOUISE BOURGEOIS - I HAVE BEEN TO HELL AND BACK

Retrospektiv utställning som omfattar 103 verk och spänner över hela Bourgeois konstnärskap. Louise Bourgeois (1911-2010) slog igenom först vid 72 års ålder.


CMO framför Moderna Museet.

Maman

Utsikt från Modernas restaurang, där vi åt en fantastiskt god brunch.

Love

Trauma

Relationer

Arch of Hysteria

Ta och ge

The Couple

Legs

Topiary


NÅGRA BILDER FRÅN ÖVRIGA SAMLINGAR OCH UTSTÄLLNINGAR PÅ MODERNA

Monogram
Robert Rauschenberg

Dubbelporträtt av Lucien Freud och Frank Auerbach.
Francis Bacon

Sculpture éponge 
Yves Klein

Utsikt mot verkligheten

Dräkt
Yayoi Kusama

Svampskulptur
Carsten Höller

Carsten Höllers svampskulptur får avsluta bildkavalkaden från Moderna Museet. Många, många är intrycken som vi fått under dagen. Bra att man får fotografera, så att man kan begrunda verken ytterligare hemma. Tiden går fort när man har roligt och nu var det redan dags att bege oss till Centralstationen för att ta tåget hem.

Så var vårens konstresa till Stockholm över för i år. Stort tack CMO för en mycket uppskattad och givande utflykt i det vackra vårvädret. 


2 kommentarer:

  1. Härligt att höra om er resa! Jag var i timmar på moderna, den var extremt spännande utställningen. Jag skulle gärna läsa om alla de konstverk ni har hemma också. Kanske en ide för en inläggsserie?

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig. Utställningen var fantastisk. Tack för inläggstips. Får se vad jag kan åstadkomma. Just nu har vedklyvning/hantering högsta prioritet. Skönt att kunna vara ute och jobba.

    SvaraRadera