Vad är väl mer passande att uppvakta en jubilar med på fettisdagen än dessa smarriga semlor? Så låt dig väl smaka, I.
Vi hoppas du har det riktigt bra
när du firar din 70-årsdag på spa.
HURRA, HURRA, HURRA, HURRA!
Matskribenten Lotta Lundgren skriver i GP idag att semlan fyller en viktig funktion för oss svenskar, för genom att äta en semla upprepar vi en gammal ritual som historiskt sett är ett slags möte med våra förfäder. Traditionen att äta semlor på fettisdagen, kulmen på en tre dagar lång fest inför den stundande fastan, går långt tillbaka. Ännu tidigare, på förkristen tid, ägnade vi oss åt offer och blot i vår del av världen.
Att äta semlor, som innehåller vitt mjöl och vispgrädde, något som åtminstone förr betraktades som det finaste man kunde äta, känns väldigt svenskt. I andra länder äts det olika andra specialiteter före fastan. Det är inte överallt människor förunnas att äta semlor för i många länder är luftfuktigheten för hög för att grädden skall kunna vispas. Tyvärr är inte detta den enda anledningen till att semlefrossandet uteblir. Lotta Lundgren påstår vidare att den svenska 1700-talssemlan minsann var en gammal hård bulle som skulle kokas i mjölk i tre timmar, så det har inte alltid varit så fett här heller.
Om någon känner för att baka semlor kommer här ett recept på klassiska sådana.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar