onsdag 20 februari 2013

ÄR 200-ÅRINGEN REDAN FÖDD?

 
För att jag är frisk och än så länge tycker att det är så roligt att leva har jag ibland tänkt att det är allt lite orättvist att vi människor inte blir äldre än vi gör och har då jämfört oss med träd, som kan bli jättegamla, om de inte blir avverkade förstås. Jag är väl medveten om att jämförelsen haltar, för om man jämför människans livslängd med t ex dagsländans blir situationen den rakt motsatta. Förnuftet säger också att den rådande ordningen säkert är bäst, eftersom det redan nu är svårt att ta hand om gamla och sjuka människor och att det finns så många svältande och på andra sätt nödlidande i världen.
 
Av en artikel om livslängd i Icakuriren av Fredrik Kullberg framgick att de personer som hade uppnått en ålder av 100 år hade ökat från 127 (1970) till dagens nästan 2 000, en mer än tiofaldig ökning, och att SCB räknar med att Sverige år 2060 kan komma att ha ända upp till
14 000 hundraplussare.
 
Medellivslängden ökar nästan överallt på jorden med undantag från katastrofdrabbade områden. Det speciella för Sverige är att andelen riktigt gamla människor ökar så snabbt.
Säkert ligger förklaringen i att en kombination av gener och miljö har skapat särskilt goda förutsättningar för ett långt liv just här. (Svenskarnas medvetenhet om hälsan, tidiga satsningar på avlopp, reningsverk och rinnande vatten som minskat barnadödligheten, bättre bostäder, allmän sjukvård och nya blodtryckssänkande mediciner som minskat dödligheten har bidragit till den ökade livslängden.)
 
Men mycket av åldrandet är fortfarande en gåta.Till exempel frågar man sig varför antalet hundraåringar är så skyhögt just i ett bälte över Öland och västerut över Smålands steniga inland och nordöstra Skåne. Henrik Ennart, som fördjupat sig i åldrandet i sin nya bok Åldrandets gåta, har upptäckt att levnadsvillkoren i denna zon liknar de på den japanska ön Okinawa och på italienska Sardinien, där människor är särskilt långlivade.
 
Hur gamla kan vi då bli? En kontroversiell Cambridgedoktor tror att den första människan som kommer att uppnå sin 1 000-årsdag eventuellt redan kan vara i livet medan mer försiktiga forskarkolleger tror att något idag levande barn kan komma att bli 200 år.
 
Ett hälsohot har emellertid seglat upp och det är, enligt Brun Ulfhake, professor i anatomi, människors stora intag av socker och kolhydrater liksom brist på motion.
 
Atta tips till ett långt liv (enligt Åldrandets gåta av Henrik Ennart)
 
Några garantier finns ännu inte. Men här är några tips för ett riktigt långt liv.
 
  1. Sluta äta innan du är mätt. Så gott som alla skulle må bra av att äta mindre. Men undvik ett onormalt lågt BMI.
  2. Ät mycket grönsaker. Se till att ha alla färger på tallriken, inte minst mörkgrönt och gult.
  3. Skär ned på sockret.
  4. Träna lagom. 1 - 2,5 timmar i veckan utan att bli mycket andfådd är enligt en stor studie bäst för livslängden.
  5. Träna styrka. Mycket av åldrandets processer hänger ihop med att vi från 30-årsåldern förlorar muskelmassa. Går att bromsa med explosiv styrketräning.
  6. Läs, planera, lös problem. Håll hjärnan aktiv hela livet.
  7. Drick kaffe. Tre koppar per dag verkar skydda mot demens.
  8. Var glad och snäll. Med ett skratt till hands blir livet roligare att leva och andra tycker om dig mer.
 
Var rädd om dig!
     
     
     
 
  1. 


2 kommentarer: