Hackspettsförälder (överst)
Hackspettsunge (nederst)
Stora O och jag är helt fascinerade av våra hackspettars beteende. En hel familj (mamma, pappa och barn) kan vi beskåda många gånger om dagen, när de kommer till vårt fågelbord och äter. En av föräldrarna - de verkar turas om - hämtar ett frö i fågelhuset, klättrar sedan ner och fäster fröet i en spricka i stolpen och börjar hacka. Jag tror att de skalar fröet, som de sedan matar ungen med.
Ungen, som vi tycker är lat och borde äta själv, är vid det här laget större än både mamman och pappan. Curlingföräldrar finns visst bland fåglarna också. Fast, vid närmare eftertanke, håller kanske föräldrarna på att lära ungen hur det skall gå till när man äter, för, trots att den är så tjock att man är rädd att den skall spricka, är det ju endast en unge, född i år.
Vi har lärt oss att en vuxen hane har en röd fläck i nacken och en vuxen hona en gul fläck ovanför näbben. Ungarna har en röd fläck uppe på huvudet men vilket kön det är på den här ungen kan vi inte avgöra ännu.
Det är stor hackspett jag talar om. Den är vanlig i hela Sverige. I vår bok om fåglars beteende står att läsa att de stora hackspettarna är skygga men att de kan besöka fågelbord på vintern. Våra hackspettar har nog inte läst den boken, för de kommer till vårt fågelbord året runt. Annars är deras naturliga föda insekter och kottar, som de kilar fast i trädspringor, s k smedjor. Döda eller döende träd är också mums för en hackspett.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar