onsdag 5 december 2012

TJÖRNKAGER


Igår när snön yrde utomhus bakade vi Tjörnkakor efter ett recept jag fått av en f d kollega. Jag satte degen och kavlade ut brödkakorna och Stora O skötte gräddningen och genom denna arbetsfördelning gick arbetet fort och lätt.

Här är Pias recept (ca 18 brödkakor)

3 pkt jäst
lite socker
1 l mjölk
1 l vatten 150-200 g smör
lite salt
1 ägg
ca 4 kg vetemjöl (Hälls i efter behag. Degen skall vara ganska kladdig när den ställs på jäsning.)

Baka ut, nagga och låt jäsa.
Grädda i ugn, 300 grader. Plåten skall hållas varm hela tiden,

Egentligen skall dessa brödkakor bakas i vedeldad ugn men för att få lite "öppenelds-känsla" kan man strö sågspån (extra finfördelat) på plåten. Detta knep har jag fått av en anställd på ett bageri som specialiserat sig på Tjörnkakor.

Min svärmor sa´ alltid att hon kände sig rik när hon hade bakat, vilket hon ofta gjorde. Jag känner igen den känslan. Åtminstone känner jag mig riktigt nöjd (också en rikedom), särskilt om brödet blivit lyckat. Och så gott det doftar i huset dessutom!

2 kommentarer:

  1. Mmm... de ser goa ut. I de recept som jag följt har det varit hjorthornssalt.

    SvaraRadera
  2. Kakorna inte bara ser goa ut, de är det också. Jag har sett att andra recept även innehåller hjorthornssalt. Skall testa det vid ett annat tillfälle.

    SvaraRadera