Traditionen att använda adventsstjärnor i Sverige går tillbaka till 1912. Den första stjärnan var den moraviska stjärnan, mer känd som Herrnhutstjärnan, och var klotformig med "taggar" åt alla håll. Seden kom från Tyskland där den funnits sedan början av 1800-talet.
I Sverige kom det stora genombrottet för adventsstjärnan i början av 1940-talet, då den sjuuddiga gulröda stjärnan, den s k proletärstjärnan, lanserades.
Igår firade vi traditionsenligt första advent tillsammans med våra grannar och vi diskuterade då adventsstjärnor. Alla hade vi haft den sjuuddiga gulröda adventsstjärnan tillverkad av papper i våra barndomshem när vi var små. På den tiden fanns en sådan stjärna i de flesta hem och den hängdes upp i ett fönster första advent och plockades ned Tjugondag Knut.
Numera finns det alla möjliga sorters adventsstjärnor och i många hus lyser det mer än en sådan. Förutom av papper kan de till exempel vara tillverkade av plåt, halm eller näver. De stjärnor vi har är av näver och har gjorts av vår granne E, som tyvärr inte kunde vara med oss idag. Så här ser de ut:
Färgerna på adventsstjärnorna varierar också. Vita har blivit allt vanligare under senare år. Jag har trott att det har varit en modesak, påhittad av någon inredningsgury för att passa in i moderna minimalistiska miljöer men den vita färgen kan ha en religiös bakgrund. Vitt är nämligen den liturgiska färgen bland annat första söndagen i advent. Vitt är glädjens,
renhetens och festens färg och används förutom vid vissa större högtider också vid dop och vigsel.
Advent betyder ju ankomst och medan vi väntar strålar stjärnan av vilken färg den vara må och oavsett vad vi väntar på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar