söndag 28 december 2014

MAN TAGER VAD MAN HAVER


Så här i mellandagarna är det läge att äta upp resterna i kylskåpet, och idag kom till slut grönkålen till användning i den här pajen, som blev fantastiskt god. På receptet står att denna "grönkålspaj med sprött pajskal och krispighet från flagad mandel passar lika bra på julbordet som till vinterlunch med en matig sallad." Vinterlunch fick det bli, och visst smakade pajen gott efter en promenad i det vackra snölandskapet.

Om du vill testa kommer här recept för 8 portioner: 

Pajdeg
125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
500 g grönkål
1/2 dl mandelspån
2 dl grönmögelost/starkost
3 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Hacka ihop smör och mjöl för hand eller i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Repa och tvätta grönkålen, koka den mjuk i saltat vatten, ca fem minuter. Pressa vätskan ur kålen och hacka den. Lägg grönkål mandel och ost i pajskalet. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Häll smeten över kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.

Jag, som har svårt att följa recept till punkt och pricka, kryddade också med lite riven muskotnöt.

Jättegott, jag lovar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar