tisdag 8 oktober 2013

BARBROS BRÖD


Igår fick jag något så ovanligt som ett brev med posten, handskrivet dessutom. Annars är det mest räkningar och reklam som dimper ner i brevlådan. Brevet kom från Barbro med bland annat recept på hennes jättegoda bröd som vi fick smaka på vid vårt besök i hennes hem förra helgen.

Det speciella med det här brödet är att man skållar rågmjölet, vilket med fördel kan göras på kvällen och sedan låta det stå täckt med plastfolie över natt. På morgonen dagen därpå bakar man brödet. En annan fördel är att man inte behöver knåda degen efter det att den har jäst färdigt, utan bara skära den i lagom stora bitar. (Som framgår av bilden varierar därför formen på bröden.)

Ivrig som jag är satte jag igång med baket redan igår kväll och bakade färdigt i morse så att vi kunde njuta av lunch bestående av rödbetssoppa och nybakat bröd. Mmmm.....

Här kommer receptet som jag gärna vill dela med mig av:

5 dl kokande vatten
50 g smör eller 0,5 dl rapsolja
2 dl grovt rågmjöl
50 g jäst
1 tsk salt
10-12 specialvetemjöl

Gör så här:

1.     Slå det kokande vattnet över rågmjölet och oljan (alternativt smöret).
2.     Rör om allt till en slät grötaktig röra.
3.     Täck över med plastfolie eller plastpåse så att det blir riktigt tätt.
4.     Låt stå och svälla minst två timmar, gärna från kväll över natten till nästa dag.
5.     Smula sönder jästen och rör ner den tillsammans med saltet i bunken där rågmjölet
        svällt.
6.     Häll i vetemjöl (degen skall vara ganska lös).
7.     Arbetas i  maskin på högsta hastighet i ca 10 minuter. Degen skall släppa
        från bunkens kanter.
8.     Allt skall nu jäsa ca 1 timma. (Täck över ordentligt med plast igen.) Degen skall bli
        dubbelt så stor.
9.     Tryck ner degen försiktigt i bunken och häll sedan ut den på bakbordet.
10.   Rör degen så lite som möjligt (ingen knådning). Skär bitar i önskad storlek.
11.   Lägg bitarna på plåt med mycket luft emellan.
12.   Låt brödbitarna jäsa under bakduk ca 30 minuter.
13.   Sätt in plåten i 250 grader varm ugn. Efter ca 5 minuter sänk värmen till 200 grader.
        Om brödet redan har fått färg, täck med bakplåtspapper och låt det stå i ugnen
        ytterligare 10-15 minuter.
14.   Tag ut brödet och låt det svalna med bakduk över.

Förslag till kryddning:

2 tsk brödkryddor
1/3 russin eller 1/3 dl lin-, pumpa- eller solrosfrön.

Variera gärna för olika smakupplevelser.

Lycka till med baket och tusen tack till Barbro för receptet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar