lördag 1 juni 2013

OGRÄSSKAFFERIET

Kirskål (finns det gott om)
 
 
Mycket av det vi kallar ogräs är en fantastisk källa till näring lär vi oss av Christina Tell i Broddarp, Herrljunga kommun. Förutom att hålla kurser och föreläsningar erbjuder Christina guidade turer i sin vildvuxna trädgård, där hon lär ut vilka växter man inte skall betrakta som ogräs utan som nyttig och bra mat.
 
Det bästa med det ätbara ogräset är att skafferiet står öppet från tidig vår ända tills frosten tar de sista bladen på hösten. Exempel på ätbara växter är: nässlor, nate, maskrosor, svinmolla, klöverblommor, granskott, kirskål, groblad, älggräs, ängssyra, gökört, röllika, ramslök, åkerfräken och svartvinbärsblad.
 
Här kommer receptet till Christinas Vilda Växter-smoothie (4 portioner)
 
4 dl vatten
2-3 äpplen
7-8 broccolibuketter
Hackad grönkål
1 l färskt ogräs, t ex nässlor, nate, kirskål, rölleka, späda maskros- och groblad, klöver, svartvinbärsblad, 1 kravbanan.
 
Mixa allt utom bananen i ca två minuter. Tillsätt bananen och mixa ytterligare i max 30 sekunder, annars blir konsistensen konstig.
 
Mer om hur man skall använda ogräsen kan du läsa om här.
 
 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar