Nu är sträckan Eriksberg - Norra Säm av pilgrimsleden genom Herrljunga kommun invigd. Ceremonin började i Eriksbergs gamla kyrka där Föreningen Herrljunga/Gäsenebygdens Pilgrimsleders ordförande, Alf Johansson, hälsade de omkring 30 kyrkobesökarna välkomna.
Pilgrimsprästen Günter Watz och Alf Johansson i Eriksbergs gamla 1100-talskyrka.
Efter andaktstund ledd av Günter Watz berättade Bertil Helgesson om kyrkans historia på ett mycket professionellt och personligt sätt.
Bertil Helgesson guidar.
För musiken i kyrkan stod Nina Ytterdal, som spelade både orgel och fiol. När vi lämnade kyrkan spelade Nina Trollmarsch i vapenhuset. Låten skulle, enligt sägen, skrämma bort dåligt väder, i det här fallet inför pilgrimsvandringen.
Nina Ytterdal i vapenhuset.
Günter Watz hälsar på EL.
Efter den andliga spisen begav vi oss till Prästgården där Eriksbergs Kultur- och Intresseförening bjöd på kyrkkaffe. Där väntade I och G med kaffe, pilgrimskakor och bullar.
Servering i Prästgården.
I Prästgården berättade projektledare för pilgrimsleden, Barbro Westergren, om pilgrimshistoriken ända från början, om pilgrimslederna i Västra Götaland och hur dessa förenas med andra leder så att man kan vandra hela vägen genom Europa till Santiago de Compostela, Rom och Cambridge. Ambitionen är att göra pilgrimsvandringen i Norden lika känd som den i norra Spanien genom att låta lederna stråla samman och leda till Nidarosdomen i Trondheim, där helgonet St Olof ligger begravd.
Barbro Westergren
Första stoppet på vandringsleden var Skogsbo. Där berättade Alf Johansson för de ca 17 pilgrimsvandrarna om den 4000 år gamla hällkistan med två täckta kammare åtskilda av en stenvägg med ett runt hål i. I Skogsbo rastade vandrarna och åt sin medhavda mat.
Hällkistan i Skogsbo
Vandringen avslutades med en andaktstund i Norra Säms kyrkoruin. Det var mycket stämningsfullt att sitta under bar himmel inne i kyrkoruinen omsluten av de gamla stenväggarna och lyssna till fåglarna som sjöng i träden runtomkring. Det var inte bara fåglarna som sjöng. Psalmerna vi sjöng hette passande nog Över berg och dal och När dagen fylls av fågelsång. För musiken stod även här Nina Ytterdal, som spelade fiol. Günter Watz talade mycket personligt och hoppfullt, och att han var en hängiven vandrare stod utom allt tvivel. Som avslutning spelade Nina Gånglåt, också den passande i sammanhanget.
Alf Johansson förklarade denna del av pilgrimsleden genom Herrljunga kommun invigd.
Günter Watz i Norra Säms kyrkoruin med stenaltare i bakgrunden.
Klockstapeln utanför kyrkoruinen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar