Idag har vi avnjutit den norska torsken, Skrei, till lunch och den infriade verkligen fiskförsäljarens lovord.
Skrei är en norsk torsk när den är som allra bäst. Skrei fiskas bara under januari till april, då den leker i vattnen utanför nordnorska kusten, dit den tagit sig från Barents hav. Under den långa vandringen genom kalla,klara vatten och hårda strömmar blir torsken muskulösare och får ett fastare, vitare och mer delikat kött.
Skrei, som betyder skrida/vandra, kommer från världens största torskbestånd, den nordost-arktiska torsken i Barents hav. Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är beståndet hållbart och i god tillväxt. Att fisken är skreimärkt garanterar att endast de allra finaste torskarna har valts ut. Hög kvalitet med andra ord.
Så länge man känner till har skreien kommit till Lofotens övärld för att leka och har för Nordnorges kustbor, efter månader i mörker, varje år utgjort en mycket viktig näringskälla (D-vitamin, andra fettlösliga vitaminer och omega 3-fettsyror) liksom en betydande inkomstkälla.
Norrmännen ser fram mot årets första skrei lika mycket som vi ser fram mot årets första färskpotatis. Den norska rätten kallas "Mölje" och avnjuts på Alla hjärtans dag, så nu är det snart dags att kalasa i grannlandet!
När leken är över flyter de befruktade äggen med strömmarna mot de näringsrika betesområdena i Barents hav. Efter ett par veckor kläcks äggen och torskyngel fortsätter färden. De lever på plankton under vandringen och framåt hösten har ynglen utvecklats till små torskar på ca 10 cm, som då dyker ner i djupet och simmar till de näringsrika betesområdena i Barents hav. Efter 4-5 år är torsken stor nog att påbörja sin första vandring mot Lofoten.
Det var mycket att lära om skrei. Stora O hade inspirerats efter att ha sett ett matlagningsprogram i TV, vilket, tillsammans med fiskhandlarens reklam för varan, ledde till en fantastisk matupplevelse. Precis lagom stekt var skreien också - skulle ha fått godkänt av Mannerström.
Låter gött. Norrmännens enda bidrag till matkultur? Förutom Kvikk-lunch då.
SvaraRaderaSagolikt gott. Känner inte till hur matkulturen är i Norge nu för tiden. Hoppas att den förbättrats.
SvaraRadera