tisdag 23 september 2014

PILGRIMSVANDRING JÄLLBY -FÖLENE

Jällby kyrka (Foto: Wikipedia)

Klockan nio i söndags morse samlades en skara vandringsbenägna nutida pilgrimer i Jällby kyrka för att närvara vid invigningen av den sista etappen av pilgrimsleden genom Herrljunga kommun. Denna lilla träkyrka, som tidigare daterats till mitten av 1600-talet, visade vid en restaurering 2012, enligt kyrko- och slottstimmermannen Mattias Hallgren, att den äldsta delen av kyrkan kan vara från 1100-talet, vilket skulle kunna innebära att Jällby kyrka är den äldsta bevarade träbyggnaden i världen.

Kyrkoherde Thomas Elg höll en kort andakt innan vandringen påbörjades och talade bland annat om vikten av rastplatser och berättade att de pilgrimer som förr vandrade från södra Europa till Nidarosdomen i Trondheim, bland andra den heliga Birgitta, hade haft Jällby kyrka som rastplats. Betydelsen av rastplatser även för oss nutida människor påpekades - att stanna upp och begrunda livets mening, hitta sig själv, söka ro och återhämtning från den stressiga vardagen och njuta av den vackra naturen.

Dagens pilgrimsvandring kunde inte ha haft en mer passande utgångspunkt än Jällby kyrka, där historiens vingslag verkligen gjorde sig gällande, både genom vetskapen om kyrkans betydelse för forntida pilgrimer och för kyrkans atmosfär och vackra utsmyckningar, bl a en madonna- och en biskopsskulptur i trä från 1200- respektive 1400-talen.

Madonnaskulptur i trä (Foto: Google)

Biskopsskulptur i trä (Foto: Google)

Efter att ha fått lyssna till Thomas Elgs sång och gitarrspel ("Vart jag går i skogar, berg och dalar....") och fått ett mantra att tänka på under vandringen, begav sig pilgrimerna iväg på första delsträckan, Jällby - Haraberget i Herrljunga.

Här slutade deltagandet för min del men enligt programmet skulle Hembygds-föreningen servera kaffe och smörgåsar vid framkomsten till Haraberget, vilket borde ha blivit uppskattat efter en vandring på ungefär en mil.

Vandringsvädret var fram till eftermiddagen perfekt. Visserligen molnigt men lagom varmt. Sedan började det regna och åska och hur det gick med grillningen vid framkomsten till slutmålet Fårhyttan i Fölene, efter ytterligare tre kilometers vandring, vet jag faktiskt inte men efter dagens vandring är nu hela pilgrimsleden genom vår kommun invigd.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar