Igår hade Svenska Kyrkans odlingsgrupp inbjudit till mustning i Hudene och vi, som i år har fått så många äpplen på våra två äppleträd, tog med oss en del av skörden och begav oss dit för att ta reda på hur mustning går till.
Trots att vi var tidigt på plats, var verksamheten redan i full gång. Många, de flesta från odlingsgruppen skulle jag tro, hade varit med om mustning i många år och arbetsfördelningen verkade klar från start. Som nybörjare hälsades vi välkomna och blev instruerade i mustningskonsten av Annika och Gunlög. Vid ett bord i tältet på bilden ovan satt folk och delade äpplena som skulle mustas. Där var fullsatt så vi satt utanför tältet och delade "våra" medhavda äpplen. Plastlådan de förvarades i fylldes därefter undan för undan på med andra äpplesorter, för genom att blanda skulle musten bli godare.
Stora O i arbetstagen.
När äpplena hade delats, kördes de i en kompostkvarn, där de sönderdelades ytterligare, varpå massan hälldes i pressen för mustning (sköljning och pressning, tror jag). Ur den senare, d v s pressen, tappades sedan musten på medhavda flaskor och dunkar.
Mustning på gång.
Utav de erfarna "mustarna" fick vi lära oss att man, för hållbarhetens skull, skulle värma upp musten till 80 grader innan den buteljerades, vilket vi gjorde när vi kom hem. OCH äpplemusten blev jättegod. Den är nyttig också, eftersom den inte innehåller några tillsatser.
Astrakan Gyllenkrok
Tack alla för en trevlig och nyttig eftermiddag. Man lär så länge man lever och vi är nu en erfarenhet rikare med kunskapen om, om inte från ax till limpa, så från äpple till must.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar