Hamnen i Hjo
Igår åkte vi med den gamla ångbåten "Trafik" från den pittoreska staden Hjo vid Vätterns västra strand. De cirka 150 passagerarna, som till största delen var turister, var förväntansfulla och strålade ikapp med solen. Medan vi väntade på att få gå ombord fanns mycket att vila ögonen på, som t ex:
Så var det dags för avgång. Ångaren "Trafiken" tutade ljudligt ett par gånger och sedan bar det av. Resan över till Visingsö tog 2,5 timmar och trots att vädret var det bästa tänkbara blev det kyligt att sitta ute, så efter halva resan ungefär var vi tvungna att dra oss ner under däck.
Ångaren "Trafiken" värmer upp före avfärd.
Utländska turister på övre däck.
Väl framme på Visingsö - hamnen ligger ungefär mitt emot Gränna på fastlandet - möttes vi av Visingsborgs slottsruin som hade varit ett av 1600-talets ståtligaste slott. Byggnationen av slottet påbörjades av Per Brahe d.ä. men det Braheska grevskapet hade sin storhetstid under sonsonen Per Brahe d.y.
Visingsborgs slottsruin sedd från kajen.
Slottsruinen från andra hållet.
Inte långt från hamnen låg också Visingsborgs örtagård (kopia av Per Brahes vackra slottsträdgård uppförd i barockstil), Brahekyrkan (slottskyrka till Visingsborgs slott på 1600-talet) och Leklandet från senare år (för barn mellan 3 och 15 år). En stor del av södra halvan av ön bestod av ekskog som planterades första hälften av 1800-talet för att förse flottan med ekvirke. I ekskogen fanns vandringsleder av varierande längd. Annars förstod vi att det mest populära sättet att ta sig fram på ön var att cykla eller att åka remmalag (hästskjuts).
Remmalag
I Näs, längst i söder, låg resterna av Visingsöborgen, Sveriges första kungaborg från 1100-talet, där blodiga tronstrider hade utspelats. Borgen förstördes i en strid 1318. Inte långt därifrån fanns Sverkerseken, där det sägs att kung Karl Sverkersson dödades av Knut Eriksson (son till Erik den helige) 1167.
Kumlaby medeltida kyrka och Rysskyrkogården (gravplats för kringsfångar som avled under fångenskap på Visingsborgs slott 1716-1718) var två andra sevärdheter, förutom alla gårds- och hantverksbutiker, gallerier m m.
På rundvandring i hamnen såg vi den här vackra kaprifolen i en trädgård.
När vi på eftermiddagen åkte tillbaka till Hjo var det betydligt varmare. Vi hade dessutom medvind större delen av resan, så vi satt ute hela tiden.
Snipp, snapp, snut - så var resan slut!
Jo, det var sant - en sak som jag lärde mig av en medpassagerare var att tre tutningar betyder "Jag backar". Åtminstone på en ångbåt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar