måndag 8 april 2013

GUSTAV DALÉN

 
Förra året var det 100 år sedan Gustaf Dalén fick Nobelpriset i fysik. Banderollen hänger fortfarande kvar på det före detta vackra Tingshuset i Stenstorp, där Dalénmuséet nu är inrymt. Gustaf Dalén kunde inte själv närvara varken vid prisutdelningen eller Nobelmiddagen 1912, eftersom han då var svårt skadad efter en sprängolycka som gjorde honom blind vid 42 års ålder.
 
Föräldrarna hette Johansson i efternamn men Gustav Dalén tog sin moders flicknamn. Mamman var angelägen om att hennes fyra barn skulle få en bra utbildning och av de tre sönerna blev en präst, en ögonspecialist och Gustav Dalén civilingenjör. Dottern utbildades till lärare. Det kan tyckas märkligt att familjen hade råd att låta alla fyra barnen studera men grundplåten till studierna utgjordes av pengar som familjen hade fått genom försäljning av mark till järnvägen. De äldre, framgångsrika syskonen stöttade också senare de yngre.
 
Bild ffrån "biografsalongen"
 
Muséet var verkligen en positiv överraskning. Besöket började med att en guide visade in oss i en liten biosalong, där bland annat gamla filmprojektorer fanns att beskåda. Inledningsvis fick vi se en intressant film om Gustaf Daléns liv och det hade vi nytta av när vi sedan gick runt i muséet. Man kan säga att Dalénmuséet är ett upplevelsemuséum, där man vandrar in i en modell av Gustaf Daléns barndomshem, möter en realistisk vaxdocka av honom och upplever ett ljud- och ljusspel med Sven Wollter som berättare. Givetvis visas också, förutom hans revolutionerande uppfinningar inom fyrteknikens område, exempel på det som följde i spåren av Gustaf Daléns enorma uppfinnarflit - AGA-bilen, AGA-spisen, radio- och TV apparater (bland annat den första svenska färgteven), kuvöser, mätutrustning, hjärt-lungmaskinen m m.
 
 
Fyren här ovanför kommer från fästningen Sveaborg utanför Helsingfors och har varit av stor betydelse för flyget och sjöfarten. Den är så fiffigt konstruerad att den kan lysa omväxlande uppåt för flygplanen och framåt/åt sidorna för fartygen.
 
Visselboj som hördes vida kring när det var dimma till havs.
 
På muséet får man en mycket fin bild av AGAs drygt 100-åriga historia och vad företaget står för. Det var flera saker som jag inte hade en aning om att AGA hade varit inblandat i,
t ex tillverkning av bilar och filmprojektorer.
 
AGA-spisen som tillverkas än idag, fast nu i England,
och som har nästan samma design som spisen på bilden.
 
Jag blev lite fundersam när jag såg en kuvös från 1940-talet på muséet. Eftersom jag inte vägde mer än 2,6 kg när jag föddes i början av 40-talet blev jag placerad i kuvös och det var säkert just en sådan jag då låg i. Den såg verkligen gammal ut och det är den ju, liksom jag.
 
Kuvös - 1940 års modell
 
AGA-bilen som tillverkades i 8 000 exemplar.
 
Jag har många fler bilder från muséet men tänker inte visa dem, för jag rekommenderar varmt ett besök på det fantastiska Dalénmuséet i Stenstorp, som förra året fick ett kulturstipendium på 10 000 kronor från Götiska förbundet. Har ni inte varit där redan, så åk dit.
 
Gustaf Dalén hade ett motto som han levde efter och som säkert hjälpte honom att fortsätta sina uppfinningar även efter det att han blivit blind, då han bland annat uppfann AGA-spisen och radiomottagare. Hans motto var: Var optimistisk och den uppmaningen bör vi ta till oss lite till mans när vi tycker att det är motigt.
 
Nobelpristagare Gustaf Dalén - känd och berömd över hela världen.

 





 


1 kommentar:

  1. Leuke foto`s, een prachtig museum in Zweden! Met groeten van het AGA museum uit Nederland. www.aga-museum.nl

    SvaraRadera